tiistai 8. toukokuuta 2018

Laiha kun on ok - läski ei.

"Oletpas laiha" "Olet niin laiha" "No ei sulla näy toi missään, oot niin laiha" "Et sä voi sanoa, oot niin laiha" "Sulle toi on helppoa, olet niin laiha" "Voi olisimpa mäkin noin laiha"  "Syö! Oot niin laiha"...

Ja tämän kaiken sanominenhan luokitellaan ihan normaaliksi ja jopa positiiviseksi kommentoinniksi. Entäpäs jos sanottaisiin sama lihavalle ihmiselle? Ikävässä merkityksessä käytetään läski sanaa ja se ei todellakaan ole ok, sen ymmärtää kaikki. Se on loukkaavaa ja alentavaa, eikä siis millään tasolla hyväksyttävää. Mutta miksi sitten laiha, sen vastakohta, on ihan ok? No ei se olekaan!


Nämä niin sanotut laihat, joihin itse varmaan lukeudun, kun eivät sitten saa tuntea minkäänlaisia ulkonäköpaineita tai olla tyytymättömiä omaan vartaloonsa. Laihuus on ihannoinnin kohde ollut pitkään, joskin mielestäni aika sairas sellainen. Laihuus ei tee ketään onnelliseksi ja itsellänikin vain päinvastoin. Se ei todellakaan tarkoita tervettä, eikä hyvinvoivaa. Ja yhtälailla ne paineet voi olla tällä puolella, kuin siellä ylipainon kanssa kamppailevalla. Painon ja massan kerryttäminen ei myöskään ole sen helpompaa, kuin laihduttaminenkaan. Sanoisin jopa, että haastavampaa, kun on kyse esimerkiksi luonnostaan hyvin laihalla henkilöllä. Tällöin ei tosiaan ne kommentit "Senkus vedät pitsaa ja pullaa vaan" auta. Sen sanominen ei ole ok. En minäkään sano sille laihduttajalle, että senkun vaan pistää montun umpeen ja paastoaa, niin eiköhän tipu. Ei, ei ole hyväksyttyä kumpikaan.



Toissapäivänä vietettiin Älä laihduta -päivää, jolla on mielestäni erittäin hyvä sanoma, ja osuva paikka tässä nykymaailmassa. Joka tuutista tulee kevennysohjeita, painonhallintavinkkejä, laihdutuskuureja... Etenkin näin kesää kohden. Mikä ihme siinä on, että tässä vaiheessa vuotta se kilo onkin liikaa, mutta syksyllä se ei sitten niin harmitakaan? Luuleeko jengi tosiaan, että siellä rannalla muut töllää sitä mahamakkaraa ja arvioi, kuinka monta extrakiloa sieltä löytyy. Tuskin. Jos Suomessa päästään sinne rannalle kerrankin säiden suosiessa, niin syytä olisi keskittyä johonkin aivan muuhun. Otettaisiinko siis tänä kesänä katse pois niistä omista olemattomista makkaroista ja keskityttäisiin nauttimaan kesästä, sen tuomista stressittömistä hetkistä, jäätelöstä ja fiilistellään vaan tätä kaikkea kauneutta ympärillämme.

Enkä tällä postauksella tarkoita sanoa, että esimerkiksi laihduttaminen olisi väärin. Se on varmasti terveyden takia myös perusteltua joissain tilanteissa, mutta esimerkiksi normaalipainoinen ihminen, joka on juuttunut jostain teinivuosilta johonkin tiettyyn ajatukseen tietystä painomäärästä, johon on se ikuinen 2kg matkaa, niin höpöhöpö. Turha sitä kroppaa on stressata jollain pätkäpaastoilla ja pussidieeteillä, vaan mennään sillä mitä on, jos olo on hyvä. Ei ne kilomäärät tässä sitä onnellisuutta tuo, kyllä se tulee jostain aivan muualta.
Ja luonnostaan laihakin voi olla terve, eikä kaikilla ole minkään näköistä tarvetta saada massaa lisää, jos kroppa toimii oikein ja kunnolla. Naisilla varsinkin saattaa olla ongelmia, joten silloin sen massan ja lisärasvan saaminen on perusteltua, sekä terveysteko. Rasva ei ole pahasta, se ei ole epätervettä eikä epäterveellistä. Se on jotain, mitä meistä jokainen tarvitsee niin kroppaan kuin ruuastakin. Ei sillä autollakaan ajeta, jos ei välillä pistetä öljyä koneeseen. ;)

Ole se kuka olet, kanna itseäsi arvokkaasti. 
Kukaan ei ole sen parempi painomäärässä x tai y. 
Laiha ei ole sen positiivisempi kommentoinninlähde kuin läskikään, joten give up,
ketään tai kenenkään kroppaa ei ole syytä arvostella.

Tässäpä tämä postaus tiivistettynä, hah.

2 kommenttia:

 1. Minun mielestäni laihuudesta ja lihavuudesta on ihan OK puhua, mutta se ei tunnu oikein istuvan suomalaiseen puhekulttuuriin. Maailmalla monissa maissa sen sijaan puhutaan näistä asioista paljon suoremmin ja luonnollisemmin. Minulle on huomauteltu painostani mm. joissain Aasian maissa - ihan vain rakkauvella. Osaan myös ottaa asian niin. Haukkuminen ja kiusaaminen taas ovat asia erikseen, sitä ei saa hyväksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että puheenaiheena se on iha OK. Toki on syytä miettiä, onko sillä kehon koolla niin merkitystä - ainakaan sillä, miltä toisen keho näyttää. Ja nimenomaan hyväksyvä ja neutraali puhe nimenomaan varmasti vain vahvistaa kehopositiivisuutta, mutta negatiivinen/turha kommentointi taas.. No, se veks.
   Kiitos paljon kommentista!

   Poista

SURPRISE - BLOGI MUUTTI!

Hellou ja hyvää viikonlopun alkua! Nyt on aika ilmoittaa yllättävistä käännöksistä blogin tulevaisuuden kannalta, sillä muuten ette enää pos...